Evaluering skoleåret 2022.23
Generel information om skolens løbende evaluering
På Den kristne Friskole i Holstebro gennemføres regelmæssigt en evaluering af skolens samlede undervisning. Det er i første række lærerens opgave at alle elever får et sikkert og brugbart udbytte af undervisningen. Derfor er skolens lærere altid opmærksom på, om eleven lærer det de skal og om undervisningen samt de metoder der benyttes er optimale i forhold til målene for faget. Samtaler med eleverne, kontrol af hjemmearbejde, prøver og tests er alle metoder, som hjælper læreren til at vurdere og justere sin undervisning, så den bliver så målrettet som muligt.
I det følgende beskrives de elementer, der indgår i skolens evalueringspraksis. Der arbejdes løbende på at udvikle evalueringsmetoder på skolen til at forbedre undervisningen i henhold til opstillede mål.
Folkeskolens afgangsprøve
Undervisningen fokuserer på, at alle elever får mulighed for at gå til Folkeskolens Afgangsprøve efter 9. klasse. I meget få tilfælde har enkelte elever ikke aflagt prøve i alle fag. I slutningen af 8. klasse gennemføres to mundtlige årsprøver og i 9. klasse gennemføres to runder skriftlige terminsprøver i dansk, matematik, sprog.
Evaluering/opfølgning:
Karaktergennemsnittet for de forskellige fag lægges ud på skolens hjemmeside. Skolens karaktergennemsnit samt mulige forklaringer herpå drøftes både på skolen og i bestyrelsen. Afgangsprøverne er gennemført med meget tilfredsstillende resultater.
Standpunktskarakterer
Der gives standpunktskarakterer to gange årligt i 8. og 9. klasse.
Evaluering/opfølgning:
Gennem individuelle elevsamtaler og forældresamtaler drøftes udviklingen i elevens standpunktskarakter, og der aftales indsatsområder i forhold til skolens læseplaner og elevens faglige muligheder.
Skolehjemsamtaler
Der er skolehjemsamtaler to gange årligt i hver klasse, hvor minimum klasselærer og matematiklærer deltager, og hvor den enkelte elevs faglige og sociale udvikling siden sidste samtale evalueres, og nye målsætninger formuleres. Fra 0. klasse har eleverne mulighed for at deltage i en af samtalerne, og fra 4. klasse forventes eleverne at deltage i begge samtaler. I 8. og 9. klasse afvikles en skolehjemsamtale og en individuel elevsamtale.
Evaluering/opfølgning:
I det omfang, det er nødvendigt, aftales ekstra samtaler – evt. i forbindelse med specialundervisning, hvor der følges op på de eventuelle aftaler, der blev indgået ved skolehjemsamtalen. Ledelsen kan efter behov inddrages i disse samtaler.
Forældremøder
Der afholdes forældremøde i hver klasse mindst én gang årligt (før efterårsferien), hvor klassens sociale og faglige udvikling drøftes både bagudrettet og fremadrettet.
Evaluering/opfølgning:
Aftalerne på forældremøderne følges op af forældreorientering via forældrebreve og brug af intranettet. Klasselærerne orienterer via forældreintra jævnligt om klassens trivsel – både fagligt og socialt.
Tests
Skolen tester alle elever i både dansk og matematik mindst én gang årligt. Resultatet af disse tests drøftes ved skolehjemsamtalen. Resultatet danner ligeledes baggrund for tildeling af specialundervisning i dansk og matematik.
Herudover foretager de enkelte lærere løbende tests, der sikrer, at eleverne når de delmål/mål, der er opstillet.
Plan over læse- og staveprøver:
Læseprøver Staveprøver Matematik
0.kl. Rambøll sprog
1.kl.
2.kl. MAT1
3.kl. SL 60 ST3 MAT2
4.kl. SL 40 ST4 MAT3
5.kl. ST5 MAT4
6.kl. ST6 MAT5
7.kl. ST7 MAT6
8.kl. ST8 MAT7
9.kl. ST9 MAT8
Resultater af prøverne indleveres til skolens kompetencecenter. Herefter drøftes de med klasselæreren og skoleleder.
Der er særlig opmærsomhed på elever, der ligger betydeligt over eller betydeligt under middelområdet for at sikre, at de ressourcestærke elever får tilstrækkeligt med udfordringer og de svage elever den nødvendige hjælp.
Tilsyn
Skolens eksterne tilsynsførende aflægger besøg på skolen flere gange årligt. Den tilsynsførende fører – sammen med forældrene - tilsyn i overensstemmelse med bekendtgørelsen, herunder at skolens læseplaner samt undervisningen står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, og at skolen forbereder eleverne til at leve i et samfund med frihed og folkestyre med kendskab til og respekt for grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, herunder ligestilling mellem kønnene.
Evaluering/opfølgning:
Den eksterne tilsynsførende udarbejder på baggrund af sine tilsyn, herunder drøftelser vedrørende skolens samlede virksomhed med skolens lærere og ledelse, en tilsynsrapport, som er tilgængelig på skolens hjemmeside. Rapporten fremlægges hvert år mundtligt på skolens forældrekredsmøde og drøftes af forældre, medarbejdere og ledelse.
Desuden drøftes den tilsynsførendes observationer ved hvert besøg med ledelsen. Ledelsen beslutter herefter, hvordan der pædagogisk og fagligt kan følges op på og evalueres på observationerne.
Forældredage
Der afholdes 10 forældredage årligt på rullende dage, hvor forældrene, som en del af deres tilsynsforpligtigelse, kan komme på skolen og overværer undervisningen. Forældrene kan derudover komme på ikke-forældredage, hvis skolen forinden adviseres herom.
Evaluering/opfølgning:
Forældre kan altid henvende sig til klassens lærere eller til skolens ledelse, såfremt forældrene oplever forhold omkring deres barns trivsel eller værdierne på skolen, som skaber bekymring.
Undervisningsmiljøvurdering
Undervisningsmiljøvurdering (UMV) foretages hvert 3. år., hvor elever i 0.-9. klasse udfylder spørgeskema fra DCUM. Der arbejdes her med både det fysiske, psykiske og æstetiske undervisningsmiljø.
Der gennemføres en trivselsundersøgelse i alle klasser en gang årlig. Der benyttes klassetrivsel.dk eller lignende redskaber. Efterfølgende drøftes resultatet og nødvendige indsatser på et møde mellem klasselærer og AKT-vejleder. Skolelederen har adgang til alle trivselsundersøgelser.
Se den seneste UMV her:
Evaluering/opfølgning:
Resultaterne analyseres, og der udarbejdes handleplaner på baggrund heraf.
Arbejdspladsvurdering (APV)
APV foretages hvert 2. år i form af en spørgeskemaundersøgelse fulgt op af mundtlige drøftelser med såvel den enkelte medarbejder som af medarbejdergrupper samlet. I undersøgelsen indgår elementer fra såvel det psykiske som det fysiske arbejdsmiljø på skolen, og resultater af disse bliver dermed en del af beskrivelsen og evalueringen af skolens samlede virksomhed. Skolens Ardejsmiljø organisation er ansvarlig for gennemførelse og opfølgning af APV.
Evaluering/opfølgning:
På baggrund af spørgeskemaresultaterne udarbejdes forslag til handleplaner, der fremlægges for bestyrelsen og drøftes i diverse medarbejdergrupper.
Skolens arrangementer
Mundtlige evalueringer af samtlige offentlige arrangementer på skolen samt skolens virksomhed i øvrigt foretages i lærerråd, elevråd og bestyrelse.
Elevevaluering
Klasselæreren foretager en samtale med hver enkelt elev mindst én gang årligt – så vidt muligt forud for elev/forældresamtaler.
Evaluering/opfølgning:
Her evalueres – evt. på baggrund af et forud udfyldt spørgeskema – elevens egen opfattelse af udbyttet af skolegangen, og nye mål opstilles.
Klasseteams
Der er oprettet klasseteams i alle klasser, hvor dansk- og matematiklærer holder 32 møder årligt. Der udarbejdes individuelle handleplaner for elever, der modtager støtte, i samarbejde med pædagogen. Teamet arbejder ligeledes med sociale mål for klassen.
Evaluering/opfølgning:
På klasseteammøderne drøftes de enkelte elevers udbytte af undervisningen, og nye mål opstilles. Desuden drøftes klassens sociale læring. En gang årligt evalueres individuelle handleplaner for støtteelever og der udarbejdes nye mål.
Ventelister
Søgningen til skolen, herunder ventelister, tages som et udtryk for, hvorvidt forældrene i lokalområdet oplever det som en skole, der er attraktiv.
Evaluering/opfølgning:
På baggrund af elevtalsudviklingen, herunder ventelistestatistik, opstilles der målsætninger for skolens videre udvikling.
PPR
Skolen har et tæt samarbejde med PPR i Holstebro kommune. Forældre på friskoler er ligestillet i forhold til folkeskoler. Sammen med PPR afholdes bekymringsmøder angående elever med faglige eller sociale vanskeligheder. På baggrund af vejledning og anbefalinger fra PPR og de deraf følgende bevillinger fra SU-styrelsen afsættes de nødvendige ressourcer til støtte og specialundervisning.
Evaluering af skolens samlede undervisning og opfølgningsplan 20222.23
Ud over den løbende evaluering som er beskrevet ovenfor har skolens ledelse i juni 2023 gennemført en evaluering af skolens samlede undervisning.
Det er sket ved en gennemgang af lærernes årsplaner, de nedenfor beskrevne test og eksamensresultaterne. Det er vores vurdering at eleverne har et særdeles tilfredsstillende udbytte af undervisningen og at de tilegner sig de kundskaber og færdigheder, der følger af de fastsatte mål.
Gennem samtaler med lærerne og besøg i deres undervisning i årets løb vurderer vi at undervisningen tilrettelægges, så den svarer til den enkelte elevs behov og forudsætninger. Der benyttes varierede arbejdsformer og det er derfor vores samlede vurdering at skolens samlede virke kan stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
Skolen har i det forløbne år haft særlig fokus på klasserumsledelse gennem flere interne kurser og har i den forbindelse besluttet at ændre i allokeringen af ressourcer. Vi skærer ned på vores tilbud om specialundervisning på hold uden for klassen og bruger timerne på co-teaching i særligt dansk og matematik. Således vil der næste år være 12 lektioner med to voksne i alle 0.-5. klasser. Vi forventer dette vil skabe mærkbare forbedringer af vores undervisningsmiljø, skabe mere ro i klasserne og give flere elever deltagelsesmuligheder i særligt dansk og matematik hvor der fremover i begge fag er minimum to lektikoner med to faglærere ugentligt.
Opfølgningsplan
Skolens ledelse vurderer at der næste år skal følges op på følgene:
- Hvad har skolens omlægning af specialundervisning til co-teaching betydet for skolens elevers læringsudbytte og deltagelsesmuligheder?
Skolens ledelse vil evaluere næste gang i juni 2024